Studiereis naar Fiji

Fiji

13/05/2017

Fijiparels: parels met persoonlijkheid

Parels zijn de oudste bekende juwelen ter wereld. Ze zijn mysterieus, magisch en fascinerend. Bovendien zijn parels de enige organische edelstenen die binnen in de schelp van bepaalde weekdieren worden gevormd. Natuurlijke parels zijn uiterst zeldzaam maar in het begin van de 20ste eeuw kwam de Japanner K. Mikimoto op het lumineuze idee om een vreemd lichaam in de oester te plaatsen die dan kon uitgroeien tot parel. En zo ontstond het succes van de cultuurparel…

 

 

Jan en Elsie brachten enkele dagen door op de parelkwekerij van J. Hunter Fiji Pearls in Savusavu, waar ze het volledige kweekproces van de fijiparels konden meevolgen en ze kennis maakten met een duurzame manier van aquacultuur.
Hoe ontstaan cultuurparels?
Pareloesters produceren sperma- en eicellen in het zeewater. Wanneer de eicellen bevrucht worden, ontstaan er vrij zwemmende larven. Na 20 dagen zijn deze larven uitgegroeid tot kleine baby-oesters.
In het labo van J. Hunter staat er eveneens een vat dat water met bevruchte larven bevat. In een tweede vat groeien deze uit tot jonge pareloesters. Deze eigen kweek van baby-oesters fungeert als een aanvulling op de bestaande kweek van oesters in het zeewater.
Na +/- 20 dagen zoeken de jonge oesters een veilig plekje uit om zich aan vast te hechten en verder te ontwikkelen. Op dat ogenblik komen de “spat collectors” in beeld. Dit zijn netten waarin de jonge oesters veilig kunnen groeien. Ze worden diep in zee gehangen op plaatsen waar er een minimum aan zeeleven is, ver buiten de recreatieve zones.
Na 18 maanden worden de jonge oesters bovengehaald en uit de collectors genomen. Ze worden opgemeten, gekuist, bovenaan doorboord en aan een draad opgehangen.
Dan gaan ze terug in zee om uit te groeien tot “volwassen” oesters.
Na 1,5 jaar worden de oesters terug opgevist, gecontroleerd, opgepoetst en gesorteerd volgens grootte. Na 3 jaar zijn ze helemaal volgroeid en klaar voor het kweken van een parel.
In het labo ondergaat de oester als het ware een chirurgische ingreep. In de oester wordt een kern of nucleus van parelmoer ingebracht samen met een stukje mantelweefsel van een donoroester.
Dit mantelweefsel bevat cellen die noodzakelijk zijn voor de aanmaak van de parelmoer. Daarnaast is het stukje mantel ook bepalend voor de kleur en de kwaliteit van de parel. Deze ingreep wordt tot op de dag van vandaag nog steeds uitgevoerd door duurbetaalde Japanse experten of “technicians” zoals ze worden genoemd.
De oesters met kernen worden in roosters geplaatst en gaan terug in zee. Het vormen van laagjes parelmoer kan nu beginnen.
Regelmatig worden de roosters geïnspecteerd en uit het zeewater gehaald om algen en andere parasieten van de oesters te verwijderen.
Na ongeveer 1,5 jaar kunnen de parels geoogst worden!
Parels kweken is geen sinecure. Kernen worden soms afgestoot of sommige oesters gaan ten onder aan parasieten. Slechts de helft van de oesters overleeft het proces.
Een kwart daarvan levert parels op die een commerciële waarde hebben.
Om het in aantallen uit te drukken: een kweekproces met 1000 oesters levert gemiddeld 250 parels op waarvan 20 parels van absolute topkwaliteit. Dit maakt de Fijiparels dan ook erg exclusief.

In beeld Leanne Talei Hunter, die vanuit haar ervaring als pearlgrader de parelsnoeren samenstelt.
Na de oogst worden de parels beoordeeld naar:

vorm, kwaliteit: grootte en
kleur. Deze 4 factoren zijn doorslaggevend voor de prijsbepaling.
Waarom we bij Edelgedacht zo erg houden van Fijiparels?

Fijiparels vallen op door hun uniek kleurenpalet: van warm chocoladebruin, champagne, koper, cranberryrood, goud en licht pistachegroen tot eerder koudere tinten zoals diepblauw en levendig groen.
De oesters waarin de Fijiparels worden gekweekt, bezitten een oranje-achtig vruchtvlees dat verantwoordelijk is voor deze mooie kleurschakeringen.
Waarom het verhaal van parelkweker Justin Hunter ons zo kan bekoren…
Hunter gebruikt een traditionele en duurzame manier om oesters te kweken, bepaald door de unieke omgeving van Savusavu en zijn unieke bevolking. Zijn filosofie is dat parels kweken een partnership is tussen de boer en zijn omgeving.
“Being a good steward of the seas” is zijn tweede motto. Het productieproces verloopt volledig ecologisch, met respect voor de plaatselijke fauna en flora, en onder strenge afspraken met de plaatselijke overheden. De parels worden maar in beperkte hoeveelheden gekweekt zodat er voldoende voedsel en zuurstof overblijft in het zeewater voor andere organismen en dieren. Kwaliteit primeert boven kwantiteit.
Daarnaast speelt het bedrijf ook een belangrijke sociaal-economische rol op Savusavu.
J. Hunter is één van de belangrijke werkgevers op het eiland.
Elk jaar doneert het bedrijf een bepaald percentage van de winst aan de plaatselijke overheid voor de verdere opbouw van Savusavu.
Justin Hunter engageert zich ook erg om zijn boodschap van duurzaam ondernemen binnen een luxe-industrie uit te dragen wereldwijd. Zo sprak hij onlangs op de UN World Oceans Conference en in Parijs op the 16th Rendez-Vous Gemmologique.